bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Structura site-ului

 

Site-ul http://ecologie.uv.ro are ca tematica ecologia, oferind vizitatorilor posibilitatea de a afla informatii despre acest domeniu si despre organizatiile ecologice existente.

Scopul site-ului

Ne propunem in prima faza informarea segmentului online, acolo unde exista un potential de voluntari important, urmand sa sustinem diferite evenimente de mediu atat pe cont propriu cat si in colaborare cu diferite ONG-uri din Timisoara. Implicarea este elementul cheie in acest domeniu, iar pentru inceput trebuie sa ne informam impreuna. Un om informat este un om mai puternic, reusind o implicare eficienta in problemele de mediu.

Avand drept scop formarea unei viziuni si constiinte ecologiste, ne dorim:

- Participarea la crearea unui sistem flexibil de educatie si instruire ecologica

- Implementare unei retele informationale de colectare, sistematizare si difuzare in interior si exterior a informatiei de mediu

- Facilitarea accesului liber la informatie si la valorificarea intregului stoc informational existent

 

Pentru o cat mai buna organizare a informatiei am creat urmatoarele sectiuni cu denumiri semnificative:

 

*    NAVIGARE

*    Home

*    Misiune

*    Articole

*    Ecologia

*    Chestionar ECO

*    Ecoturism

*    Timisoara anti-poluare

*    Despre site

*    RESURSE

*    Stiri

*    Organizatii ECO

*    Legislatie

*    Linkuri

*    Citate

*    Galerie foto&video

*    CONTACT

*    Forum

*    Mail

*    STIRI

*    GALERIE FOTO & VIDEO

 

Vizitatorii au posibilitatea :

 

- sa se informeze despre importanta protejarii mediului (sectiune NAVIGARE, RESURSE, STIRI)

 

- sa comunice prin intermediul forum-ului pus la dispozitie pe site ( sectiune CONTACT)

 

- sa se inscrie la diverse evenimente de mediu organizate de noi sau in colaborare cu alte organizatii din Timisoara (sectiune NAVIGARE)

 

- sa afle daca sunt o persoana ECO raspunzand la intrebarile din chestionar (sectiune NAVIGARE)

 

 

Tehnologii folosite

 

Implementarea acestui site a fost realizata folosind limbajul de server side scripting PHP datorita felxibilitatii acestuia si a faptului ca poate fi folosit gratuit, fara restrictii, iar pentru gestiunea datelor s-a folosit un fisier.

 

Am ales PHP pentru ca este una dintre cele mai interesante tehnologii existente in prezent. Deoa­rece imbina caracteristici dintre cele mai complexe cu simplitatea in utilizare, PHP a devenit rapid un instrument de frunte pentru dezvoltarea aplicatiilor in Web. Totusi, spre deosebire de alte instrumente populare pentru dezvoltarea aplicatiilor Web, cum este Perl, PHP este un limbaj de programare comod pentru incepatori, chiar si pentru cei care nu au mai desfasurat activitati de programare in trecut.

 

Ca si alte limbaje de scripting pentru Web, PHP permite furnizarea unui continut Web dinamic. Continutul Web este un element important in sustinerea traficului unui site Web; de regula, vizitatorii nu vor mai reveni la o pagina Web care contine aceleasi informatii ca si cele prezentate la ultima vizita. Pe de alta parte, siturile Web frec­vent actualizate pot atrage cantitati enorme de trafic.

 

Mai mult, spre deosebire de limbajele de scripting, precum JavaScript, PHP ruleaza pe serverul Web, nu in browserul Web. In consecinta, PHP poate obtine accesul la fisiere, baze de date si alte resurse inaccesibile programului JavaScript. Acestea constituie bogate surse de continut dinamic, care atrag vizitatorii.

 

Cu PHP, exista libertatea de a alege un sistem de operare si un server de web. Chiar mai mult, exista posibilitatea de a alege programarea procedurala sau programarea orientata obiect, sau chiar sa se combine acestea.

 

Posibilitatile PHP-ului includ afisarea de imagine, fisiere PDF si chiar filmulete Flash (folosind librariile libswf si Ming) toate generate instant. Se poate de asemeanea ca rezultatul sa fie orice fisier text, cum ar fi XHTML sau orice alte fisiere XML. PHP poate genera autmoat aceste fisiere si sa le salveze in sistemul de fisiere in loc sa le afiseze, formând un cache de partea

serverului pentru continutul dinamic.
         

Interfata grafica a aplicatiei a fost construita pe baza unui template, pe care toate paginile site-ului il folosesc pentru a pastra acelasi layout pe intregul site. De asemenea, pentru setarea modalitatilor de afisare a diferitelor elemente HTML, pentru alegerea stilului site-ului s-a folosit un fisier CSS, acesta putând fi modificat sau inlocuit si intregul site isi schimba automat infatissarea.

 

Am folosit si JavaScript, care impreuna cu CSS permite crearea paginilor HTML dinamice - Dynamic HTML - DHTML. Sectiunea “Ultimele stiri” din partea stanga a paginii este rezultatul integrarii unui script in codul sursa.

 

Pentru a afisa pe site RSS-urile unor site-uri de interes, am apelat la serviciul Feed2JS care pe baza unui feed RSS furnizat creeaza un script pentru afisarea ultimelor stiri.

 

Chestionarul are la baza un Java Applet care incarca codul unui applet in browser; sunt necesare plug-ins.

 

Aplicatia realizata este foarte flexibila, putându-se adauga noi functionalitati daca este necesar.

 

 

Tehnologii similare utilizate in proiectarea si design-ul  altor site-uri Web

 

JSP este o tehnologie alternativa la PHP, utilizata in acelasi scop si anume implementarea site-urilor web dinamice si interactive. Cand a devenit clar ca folosirea Java pe parte de server era o idee foarte buna, s-a propus dezvoltarea unei interfete API Java Servlet care a fost adoptata de multi programatori de Java care lucrau la extinderea functionalitatii serverelor web. Interfata API Java Servlet trata in mod elegant multe dintre problemele carora trebuiau sa le faca fata programatorii Java pe partea de server si oferea un standard pe baza caruia furnizorii de aplicatii puteau construi motoare de servlet-uri. Toate dispuneau de facilitati de rulare si zone de izolare pentru securitate, ceea ce a simplificat mult programarea servlet-urilor pentru dezvoltatorii de aplicatii Java. Servlet-urile aveau insa si cateva dezavantaje: trebuia sa scrii instructiuni de iesire speciale pentru fiecare bucata de cod HTML care voiai sa fie afisata clientului; trebuia sa ai cunostinte de Java; in plus, existau si alte tehnologii concurente pe piata, ca de exemplu ASP (de la Active Server Pages, produs marca MicroSoft), care le permiteau programatorilor sa creeze mai usor continut dinamic pentru web. Era de dorit ca puterea servlet-urilor Java sa fie pusa la dispozitia celor care se ocupau de dezvoltare web, fara a-i obliga sa invete Java. Asa s-a nascut specificatia Java Server Pages (JSP) lansata de firma Sun la inceputul anului 1998.

JSP permite crearea de aplicatii web independente de platforma. Avantajul JSP este reprezentat de administrarea facila, independenta de platforma, separarea logicii aplicatiei de partea de interfata utilizator, performanta.

 

AJAX - avantaje

 

Latimea de banda folosita

Datorita faptului ca genereaza local pagina HTML si downloadeaza doar scriptul JavaScript si datele, paginile web Ajax pot parea ca se incarca relativ repede. De asemenea, multumita funcitonalitatii "load on demand" a continutului, unele pagini web incarca stub-uri ale event handler-elor iar apoi ruleaza functiile "on the fly". Aceasta tehnica reduce considerabil latimea de banda folosita pentru aplicatii web. In plus, clientul de Ajax imparte workload-ul cu serverul, astfel incat incarcarea acestuia din urma este redusa.

 

Separarea in data, format, style, function

Un alt beneficiu de ordin mai putin pragmatic este ca Ajax tinde sa incurajeze programatorii sa separe clar metodele, functiile si format-urile folosite in diferite aspecte ale transferului de informatii pe web. Desi Ajax poate parea ca o amestecatura de multiple limbaje si tehnici, iar programatorii sunt liberi sa aleaga cele pe care le prefera, acestia sunt adeseori impinsi catre a face o distinctie clara intre:

o        Datele brute sau comtinutul de transferat, care in mod uzual este imbracat in XML iar uneori obtinut dintr-o baza de date server side.

o        Formatul sau structura paginii web, care este aproape intotdeauna HTML sau XHTML, care este apoi disponibila spre a fi manipulata dinamic prin DOM.

o        Elementele de stil; ale paginii: totul, de la fonturi la plasarea imaginilor sunt configurate prin CSS.

o        functionalitatea paginii, obtinuta printr-o combinatie de:

       -  Javascript pe browserul client (DHTML)

- HTTP si XMLHttp standard sau comunicatie client la server, Server side scripting si/sau programe in orice limbaj pentru a primi si a raspunde la requesturi corespunzator.

 

AJAX - dezavantaje

 

Integrarea in browser

Pagina incarcata dinamic nu apare in history-ul browser-ului, astfel incat butonul Back nu se va comporta dupa asteptari.S-au propus variate solutii la aceasta problema, precum folosirea de IFRAME-uri care sa inregistreze in history schimbarile. O alta problema este ca udate-ul paginii dinamice face dificila folosirea de bookmark-uri. O solutie propusa la aceasta problema este folosirea URL-ului, mai specific a acelei parti ce determina portiunea dinamica, pentru a permite intoarcerea la starea initiala a paginii. Aceasta solutie imbunatateste si comportamentul butonului Back.

 

Timpi de raspuns

Intervalul de timp dintre request si response trebuie avut in vedere cand folosim Ajax. Se poate intampla ca vizitatorii paginii sa observe o intarziere in incarcarea interfetei aplicatiei web, intarziere la care nu s-ar astepta si pe care nu ar intelege-o. In plus, cand o intreaga pagina este incarcata exista un glitch in afisare cand se schimba continutul. Folosirea de tool-uri care sa informeze utilizatorul ca se desfasoara activitati in background este deseori folosita ca solutie la astfel de probleme de latenta.

 

Motoarele de cautare

Siturile care folosesc Ajax trebuie sa puna la dispozitie motoarelor de cautare un Sitemap la o locatie publica pe care motorul o poate citi, intrucat motoarele de cautare de obicei nu nu executa codul javascript din pagina.

 

Necesitatea folosirii JavaScript

Ajax depinde de JavaScript pentru functionare, iar JavaScript este deseori implementat in moduri diferite pe diferite browsere. Din aceasta cauza siturile care folosesc JavaScript trebuie testate in mai multe browsere pentru a verifica sa nu apara probleme de compatibilitate. Sunt multe cazuri in care codul JavaScript trebuie scris de doua ori, o versiune pentru IE, de exemplu, si alta pentru Mozilla. Astfel de cazuri insa sunt mai rare odata cu aparitia de librarii de abstractizare a JavaScript precum Prototype JavaScript Framework sau Jquery. Aceste librarii abstractizeaza limbajul rezolvand transparent problemele de compatibbilitate intre diferite browsere.

 

FLEX

 

Adobe Flex este o colectie de tehnologii pentru dezvoltarea de aplicatii web folosind platforma Adobe Flash.

 

Flex SDK contine un set de componente de baza ale unei interfete grafice, cum ar fi butoane, listbox, arbori, etc. De asemenea Flex reuneste si alte functionalitati cum ar fi web services, drag&drop, efecte de animatie, validare de form-uri.

 

Un avantaj al aplicatiilor Flex este ca acestea nu necesita reincarcarea paginii la modificarea acesteia. Tehnologii comparabile cu Flex sunt OpenLaszlo, Ajax, XUL, JavaFX si tehnologii Windows Presentation Foundation, precum Silverlight.

 

Adobe Flex poate fi folosit pentru:

o        Definirea unei interfete folosind un set predefinti de componente (forms, butoane, etc)

o        Aranjarea componentelor in interfata grafica

o        Folosirea de styles si themes pentru a defini un design

o        Folosirea unui comportament dinamic al interfetei (de exemplu, o parte din aplicatie interactioneaza cu o alta)

o        Conectarea la data services.

o        Compilarea codului sursa intr-o aplicatie SWF ce ruleaza in Flash Player  

 

     Iata alte critici aduse solutiei Flash dpdv al utilizabilitatii:

o        Aplicatiile Flash au un look & feel diferit: cursorul arata diferit, fonturile sunt diferite, linkurile si right-click-urile nu functioneaza conform asteptarilor.

o        Copy & paste nu functioneaza

o        Butonul Back nu functioneaza mereu precum ne-am astepta